Siirry pääsisältöön

Talotoimittajan kilpailutus ja talopiirustukset

Kilpailutimme talotoimittajat heti, kun talosuunnittelu / arkkitehtuurikuvat olivat hommaan riittävällä tasolla. Tämä oli marraskuun 2018 puolivälissä.

Kyseessä on siis yksitasoinen, 157m2 /223m2 omakotitalo, mutta tässä vaiheessa emme vielä tienneet, tulisiko siitä puu-, harkko- vai betonielementtitalo, joten tarjouspyyntöjä lähti seitsemälle eri toimijalle: Herrala, Teri Talot, Lakka Kivitalot, Lammi, Vuokko Kivitalot, Jämerä ja Potius. Valitsimme tarjouspyyntöjen kohteet pienen netissä tehdyn "tutkimuksemme" sekä pääsunnittelijan / rakennusinsinöörin suositusten perusteella.

Lähetin tarjouspyynnöt piirustuksineen su 11.11.2018, ja pyysin toimittajia ilmoittamaan pe 16.11. mennessä aikovatko he lähettää tarjouksen. Osa ilmoitti, osa ei... Varsinaisia tarjouksia pyysin pe 23.11. mennessä eli kahden viikon sisään. Osa toimitti tarjouksen pyydetyssä ajassa ja joitakin  saimme kysellä perään, mutta loppujen lopuksi saimme tarjoukset kaikilta marraskuun aikana, ja suurimmalta osalta jopa pyydetyssä aikataulussa.

Pyysimme kaikilta tarjoukset suunnilleen seuraavasti:

1) Pystytettynä vesikattoon asti
2) Pelkkä materiaalitoimitus vesikattoon asti (ilman asennusta).

Ja pyysimme erittelemään hinnoissa seuraavat:

täydellisen materiaalitoimituksen
rungon osuuden
asennuksen osuuden
ikkunat ja ovet.

Talotehtaat / tarjoajat yllättivät monella tapaa: palvelualttiudellaan (tai sen puuttumisella) sekä hintaeroillaan. 

Kun katsotaan pelkkää materiaalitoimitusta + rungon asennusta, meitä yllätti hinnoissa eniten tämä:

  • Edullisin harkkotalotoimitus oli lähes 15t€ edullisempi, kuin edullisin puutalotoimitus
  • Edullisimman ja kalleimman harkkotalotoimittajan hintaero oli n. 45t€, vaikka heidän materiaalinsa olivat aika lähellä toisiaan
  • Harkkotoimittajista rungon pystytysurakkaa tarjosi kallein toimittaja hintaan reilut 77t€, ja edullisin hintaan 36t€ (silti näidenkin jälkeen jäi materiaalitoimituksen hintaeroksi reilut 32t€)
  • Kaikkein kallein oli kokonaisuudessaan betonielementtitoimittaja Potius, jonka hinta nousi 65t€ korkeammaksi kuin edullisin harkkotalo.
Mitä tulee asiakaspalvelualttiuteen, positiivisimmin meidät yllätti Lakka Kivitalot Oy. Tarjous tuli todella nopeasti, pyydetyllä tavalla koostettuna ja kaikkiin pyyntöihimme reagoitiin vikkelästi. Päinvastainen yllätys taas oli eräs toinen harkkotalofirma, josta saimme kysellä perään monta kertaa, tarjous saatiin paloissa pyydetyn aikataulun ulkopuolella ja jäi osin puutteelliseksi.

Vertailu ei ollut todellakaan helppoa tarjousten eri sisältöjen vuoksi, ja koska kaikki eivät tehneet erittelyitä kuten pyysimme. Aika monta tuntia Excelin hakkaamista meiltä vaadittiin, samoin hermoja kiristäviä istuntoja pöydän ääressä :D Mutta kyllä se kokonaiskuva alkoi lopulta hahmottua.

Meitä helpotti varmasti se, että toinen meistä on rakennusmestari, joka pystyi aika helposti syynäämään tarjousten sisällöt ja puutteet läpi. Tällä taustalla oli myöskin helpompi pyytää lisätietoja ja selvittää taustat epäselvyyksien osalta. Eräs tarjous esim. oli sen verran hyvä, että jouduimme aika tarkkaan keskustelemaan ja selvittämään asiaa, ennen kuin ymmärsimme taustan ja uskoimme hinnan. Harvemmin näin päin, mutta hyvä että niinkin tapahtuu!

Lopuksi kävimme tarjoukset läpi vielä pääsuunnittelijan (joka myös rakennusinsinööri), jonka jälkeen valinta oli aika ilmeinen: Päädyimme Lakka Kivitaloihin, joka myös yllätti tällä kertaa paitsi hyvällä tarjouksellaan, myös palvelullaan.

Valinnassa meillä meni 1-2 viikkoa, joten aika kivuttomasti tämä vaihe meni. Valintaamme olemme olleet ainakin toistaiseksi tosi tyytyväisiä! Eniten on ilahduttanut palvelualttius ja aikataulujen pitävyys talotehtaan puolelta.

Jotakin tämän näköistä meidän talosta olisi tulossa :D Alkuperäinen tahtomme ja suunnitelmamme oli pulpettikatto, mutta Tuusulan rakennusvalvonta vaati muuttamaan sen epäsymmetriseksi harjaksi perusteenaan, että kaavaan on tulossa muutoksia, vaikka talo olikin suunniteltu voimassa olevan kaavan mukaisesti. Tämä oli melkoinen takaisku, ja siitä saisi oman tarinansa! Mutta tällä nyt mennään! Todennäköisesti myös terassit tulevat olemaan kuvasta poikkeavat - tahtomme on pelkistetympi ulkonäkö, joten rimoitukset jäänevät pois ja tilalle tullee vain tolppa tai pari.

Tältä näyttää talomme pohja. Tämä kuva ei ole lopullinen, joten älä ota sitä sellaisena - esim. keittiön ja KHH:n layout / kodinkoneiden paikat ovat muuttuneet tästä ;) Päälinjat tässä on kuitenkin jo paikoillaan. Idean talon malliin (ns. kaksi massaa, eli suorakaidetta yhdessä) saimme pääsuunnitelijalta, mutta huoneiden sijoittelun suunnittelimme oikeastaan itse sen pohjalta, mihin olimme aiemmin asuntonäytöillä tykästyneet. Omat rajoitteensa aiheutti tontin muoto, ilmansuunnat / auringon noususuunta ja kaava, mutta myös se, että autotalli piti saada talon päätyyn. Kaikkea ei voinut saada, mutta meille ne kaikkein tärkeimmät asiat saimme kuitenkin pohjassa toteutumaan ja tällainen siitä nyt sitten tuli!



#pohjapiirros #pohjapiirustus #julkisivu #pääsuunnittelu #lakkakivitalot #lakka #kilpailutus #harkkotalo #talotoimittajat #talotoimittajienkilpailutus #tarjouspyynnöt

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rungon pystytys

Tässä blogauksessa kerron hieman pääkohtia harkkorungon pystytyksestä ja siihen sisältyvistä vaiheista, sekä alla tietysti kuvat. Valitsimme talotoimittajaksi Lakka Kivitalot Oy:n - miten kilpailutus tehtiin ja miksi valitsimme juuri Lakan, siitä erillinen blogautus . Näin homma eteni aikataulun puolesta: Anturoiden valu 8.5.2019 Harkkojen ladonta alkoi 9.5.2019 Harkkojen ladonnan yhteydessä tehty myös täyttötöitä ja routaeristyksiä, sekä tietysti sadevesi- ja sähköputkituksia. Maalämpökaivon poraus 24.5.2019 Seinävaluja on tehty nyt kaksi, ja vielä on tulossa mahdollisesti kaksi Tänään 12.7. yksi seinä on jo kattotuolien korossa - vielä pieni rypistys rungon kanssa ja sitten pääsemme kattotuolien asennukseen, eli arviolta parin viikon päästä. Tällä arviolla vesikatto olisi pään päällä elokuun puolivälissä, jollei isoja yllätyksiä tule! Rungon pystytyksen päätimme tehdä itse, eli se on ainakin tähän asti tehty hartiapankkivoimin ilman ulkopuolista apua.  Töitä on tehty p

Miten projektimme alkoi...vahingossa

Kuten blogin esittelyssäkin kerrotaan, meidän ei pitänyt rakentaa. Tarkoitus oli vain ostaa uusi koti mahdollisimman nopeasti, kun olimme myyneet omamme. Etsimme uutta omakotitaloa noin vuoden verran, mutta missään ei tuntunut olevan speksit kohdallaan. Jos talo oli kiva, tontti oli liian pieni tai väärällä sijainnilla. Tai toisin päin. Ja jotain tekemistä asian kanssa lienee myös sillä, että perheen isäntä on rakennusmestari - milloin löytyi kivijalasta tai rungosta murtumaa, rakennusvirhettä tai muuta epäilyttävää... myöskin tietyt rakennusvuodet oli alun alkaenkin hylättävien listalla.  Minä sen sijaan olen pitkään kammoksunut rakentamista enkä miehen suostutteluista huolimatta pitänyt sitä minkäänlaisena vaihtoehtona. Vähänpä tiesin mitä oli tulossa... Kesällä 2018 olimme pyöräilemässä Tuusulassa, aurinko paistoi ja fiilis oli kerrassaan ihana. Pyöräilimme kauniille sivukadulle ja silloin tavoistani poiketen ihastelin ääneen erästä suurta tonttia (näytti ainakin hehtaarilt